De Haarlemse Dichtlijn

De Haarlemse Dichtlijn op Facebook     De Haarlemse Dichtlijn op Twitter

Toernee  |  Agenda

De Haarlemse Dichtlijn-op-tournee

Met de Haarlemse Dichtlijn-op-tournee sluiten we aan bij activiteiten die niet door onszelf, maar door anderen worden georganiseerd zoals kunstlijnen, openingen en presentaties. Organiseer jij iets leuks waarbij je dichters kunt gebruiken? Mail je uitnodiging voor overleg en contact dan naar het bestuur: info@haarlemsedichtlijn.nl
 

Seizoen 2018 - 2019

Ook dit jaar is de Haarlemse Dichtlijn weer te vinden op de Heemsteedse Kunstbeurs. Zondag 24 maart van 12.00 - 16.00 uur schrijven Anneruth Wibaut en  Peter Straus gedichten over kunstbeleving door bezoekers die door Marten Janse worden geïnterviewd.

Zusterstad in Duitsland van Haarlem is Osnabrück. Zaterdag 16 maart gaat de Haarlemse Dichtlijn hier op bezoek met vier dichters en een zangeres: Demi Baltus, Anneruth Wibaut, Marten Janse en Yvonne Weijers.

Op 15 november gaat het bestuur van de stichting Haarlemse Dichtlijn op tournee naar Naaldwijk, het terrein van 'Schrijvers tussen de kassen'. Met voorzitter Marten Janse, penningmeester Peer van den Hoven en met Anneruth Wibaut, portefeuille 'kwaliteit'.

Zondag 28 oktober is er huis-aan-huis cultuur in de Koninginnebuurt van Haarlem: Koningin tussen de schuifdeuren. Voor het eerst doet de Dichtlijn dit jaar mee. we bezoeken de Buurtbakker aan de Wagenweg 138. Om 13.00 uur en om 13.45 uur treedt daar een bijzonder vijftal op:  Connie Veening, Marlies van Ooijen, Monika Joras, Jarl van Maltha en Marten Janse.

Zaterdag 27 oktober bezochten dichters van de Haarlemse Dichlijn de herinneringsbijeenkomst bij het Yardenhuis in Schagen. Riet van Schie, Monique van der Werff, Adriaan van IJperen en Jando droegen één-op-één hun gedicht voor aan bezoekers die hier open voor staan. Ook dit jaar weer, leidde dit tot bijzondere ontmoetingen en bewees de karcht van poëzie z'n helende werking.

Voormalige gevangenis De Koepel aan de Harmenjansweg  wordt verbouwd tot University College, campus met studentenwoningen, horeca en filmhuis. In oktober vond er een maand lang architectural healing plaats om met kunst en cultuur de sfeer van het verleden uit het monument te verdrijven.  Zondag 14 oktober hielpen twintig dichters mee om het gebouw te 'genezen'. Verspreid over de cellen werd er geschreven en poëzie voorgedragen aan de bezoekers. Met: Demi Baltus, Grim Bouwmeester, Lilian Cornielje, Wieke Hart, Peer van den Hoven, Sylvia Hubers, Mischa van Huijstee, Marten Janse, Jan Kal, Eric van Loo, Harmen Malderik, Simon Mulder, Paul Roelofsen, Riet van Schie, John Schoorl, Willemien Spook, Frans Terken, Anneruth Wibaut, Maarten Willems en Pom Wolff.

Tijdens het Haarlem Cultuur Festival opende de Haarlemse Dichtlijn het nieuwe seizoen met een tournee naar café Koops in de Damstraat. M.m.v. Dick van 't Hoff, Mette van Dijk, Julius Spin, Marthe van Bronckhorst, Abdul broekema, Gerardo Insua Teijero, Peter Straus, Riet van Schie, Anneruth Wibaut en Marten Janse. Paul Baarn bracht zijn gitaar mee en zong liedjes van zijn nieuwe CD!
  

Seizoen 2017 - 2018

We zijn op 10 juni op tournee in de de Wijngaardtuim waar het Wijngaard Collectief het hele weekend een beeldende kunst tentoonstelling houdt. Om 14.00 uur treedt Van Maltha, Delèfre & Koek op met gezongen poëzie. Gevolgd door voordrachten van sonnettendichter Jan Kal, Annerutht Wibaut, Azar Tishe (met gitarist), Pom Wolff en Alja Spaan. Om 15.15 uur sluit Stuifzand Akoestsich de middag af met eigen teksten, een hertaling en Nederlandstalige jazz.

Op zaterdag 28 oktober waren er zes dichters met een witte paraplu op tournee in Schagen. Daar was een speciale herdenkingsavond bij Yarden Crematorium (en park) Schagerkogge in het kader van Allerzielen. Alles mooi verlicht en aangekleed met muziek. En met poëzie van de Haarlemse Dichtlijn. Riet van Schie, Maria van Oorsouw, Adriaan van IJperen, Eveline Richter, Monique van der Werff en Marten Janse droegen voor elke bezoeker die dat wilde een-op-een een speciaal voor de gelegenheid geschreven en op kaart gedrukt gedicht voor. Een mooie ervaring voor publiek en voor de dichters zelf!

Tijdens het Haarlem Cultuur Festival opende de Haarlemse Dichtlijn haar nieuwe seizoen met tournee naar café Koops in de Damstraat. M.m.v. stadsdichter Willemien Spook, Demi Baltus, Sander Woestenburg, Dick van 't Hoff, Harmen Malderik, Leonore Hatt, Anneruth Wibaut, Bert Vissers, Pom Wolff en Marten Janse. Fons Stam bracht zijn gitaar mee en zong. Bert Vissers trouwens ook!
 

Seizoen 2016 - 2017

Dinsdag 30 mei ging de Haarlemse Dichtlijn-op-tournee naar 'De salon', de maandelijkse ontmoetingsborrel van Kunst Zij Ons Doel in proeflokaal De Uiver. Met Anneruth Wibaut, P.M. Delèfre en Marten Janse.

Zondag 14 mei tussen 12.00 en 15.00 uur in de Doelenzaal van de bibliotheek aan de Gasthuisstraat 32, vroegen we bezoekers of ze 'onze' gedichten gezien hadden in ateliers en tentoonstellingsruimten van de Vijfhoek Kunstroute.  Natuurlijk droegen we die gedichten voor gaven we ook info over ons Hemelvaartfestival.

Zowel op zaterdag als op zondag, zorgde de Haarlemse Dichtlijn-op-tournee  voor reuring op de Heemsteedse Kunstbeurs die van 31 maart t/m 2 april werd gehouden in SportPlaza aan de Sportparklaan. Riet van Schie, René Vis, Grim Bouwmeester en  Marten Janse deelden hun gedichten uit op A5-formaat en verkochten er een een-op-een intieme voordracht bij. Die formule paste goed in de entourage van deze verkoopbeurs en leverde veel contacten op met aanknopingspunten voor vervolgprojecten en potentiële deelnemers voor onze podia.

Op zondag 18 maart was er een bijzonder optreden in de Lutherse Kerk van het koor Baba Jaga dat het Stabat Mater en andere werken zingt. Deze voorstelling werd door de Haarlemse Dichtlijn gelardeerd met voordrachten van Jetty Armaiti Scholten, Anneruth Wibaut en Marten Janse.

Valentijnsdag 14 februari droegen Adriaan van IJperen, Anneruth Wibaut en Riet van Schie voor bij de herdenkingsbijeenkomst van Yardens crematorium in Schagen. De gedichten vervulden de rol van overdenking als aanvulling op de koorzang.

Tijdens de PoëzieWeek ging Marten Janse op tournee naar de Kennemer Boekhandel voor een poëtisch duet met Monika Joras, schrijfster van 'verdichte gedachten' die hij daar een jaar eerder tijdens de PoëzieWeek 2016, ontmoette. Dinsdag 31 januari vond deze voordracht plaats.

Zondag 9 oktober was de Haarlemse Dichtlijn-op-tournee in Zandvoort tijdens KunstKracht 16Met o.a. Ada Mol, Riet van Schie, Anneruth Wibaut, Jando, Lidwien Vermeij en Maria van Oorsouw. Het podium stond in gallerij De Wachtkamer, onderdeel van Jupiter Plaza in het centrum van Zandvoort, Haltestraat 2-10.
 

Seizoen 2015 - 2016

Grim Bouwmeester bij Verwonderd Duin
foto: Christel Bouwmeester-Wassenaar

De Haarlemse Dichtlijn in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland (augustus 2015). Grim Bouwmeester, Jarl van Maltha, Riet van Schie en Jeannine Winklaar zorgden voor intieme voordrachten.