Athenaeum Haarlem

Dichters van de toekomst

door: Jessica Kroskinski

Op zondagmiddag 2 februari om 15:00 in de winkel: dichters uit het verleden, het heden maar vooral ook uit de toekomst! Met Anne-Fleur van der Heiden, Lucas Hirsch en Joni Zwart. Toegang is gratis, maar wel graag even aanmelden bij de boekhandel.

Joni Zwart is coach, vertaalster en organisator van evenementen. Zij stelde een bloemlezing van de mooiste gedichten van Herman Gorter samen: 'Zie je ik wou graag zijn jou'. Ze komt vertellen hoe een bloemlezer te werk gaat, wat de valkuilen zijn en waarom het werk van Gorter nog altijd actueel en toekomstbestendig is.

Lucas Hirsch is dichter en romanschrijver. Bij uitgeverij De Arbeiderspers verschenen vier poëziebundels van zijn hand, zijn roman verscheen bij In De Knipscheer. Elf februari verschijnt zijn nieuwe bundel 'Wu Wei eet een ei'. Op 2 februari leest hij een exclusief voorproefje voor uit deze bundel die het resultaat van jaren zelfonderzoek is.

Nadat ze in 2018 debuteerde als romanschrijver debuteert Anne-Fleur van der Heiden in 2020 opnieuw, maar nu als dichter. Ze leest voor uit het dan net verschenen 'Zaailingen' en zal met boekverkoper Robert Schuit in gesprek gaan over haar werk.

Boekhandel Blokker

Arno's Podium

door: Marten Janse

Sinds de uitbreiding van Boekhandel Blokker naar twee panden aan de Binnenweg, is er ruimte gecreëerd voor een intiem podium waar gasten worden ontvangen, geïnterviewd en uitgehoord. 'Arno's Podium' is een bestseller. Erik van Muiswinkel -bij de heropening- en Frits Spits -met zijn boek 'Alles lijkt zoals het was'- getuigen hiervan.

Zaterdag 1 februari, tijdens de PoëzieWeek, ontvangt hij hier vier Heemsteedse dichters: Cécile Masson, Marten Janse, Rogier Cornelisse, youngster Gijs Radix en de Turkse dichter S. Burnal Ozunan. De toegang is gratis en het begint om 15.00 uur. Wees welkom!

Vincent Elzinga

Dichters van dichtbij

door: Anneruth Wibaut

30 januari t/m 5 februari is het Week van de Poëzie. Om de poëzie te vieren organiseert de Haarlemse Dichtlijn i.s.m. de Kennemer Boekhandel zaterdag 1 februari 'Dichters van dichtbij'. Dichters uit de buurt komen uit eigen werk voorlezen rond het thema 'De toekomst is nu'. En er is een open podium! De muziek is in handen van het trio Van Maltha, Delèfre en Koek.

Willemien Spook, Jarl van Maltha, Leonore Hatt, Sjaak Vrugt, Riet van Schie, Peer van den Hoven, P.M. Delèfre en Anneruth Wibaut geven acte de présence. Laatstgenoemde presenteert de optredens. Muzikale omlijsting door het trio Van Maltha, Delèfre en Koek.

Wilt u ook een gedicht uit eigen werk voordragen -liefst rond het thema 'De toekomst is nu'-, geef u dan op bij de boekhandel of bij aanvang van het programma.

Datum: zaterdag 1 februari. Aanvang: 16:00 uur. Entree: vrij, maar wel graag even aanmelden bij de boekhandel.

Roberta Petzoldt

Open podium oktober

door: Hoss Wilstra

Vandaag weer de Haarlemse Dichtlijn, in Bar Wolkers, te Haarlem. Een betere locatie voor een literair podium, een poëziepodium, kun je je niet bedenken. Er waren veel terugkerende dichters. Voor mij was ik er twee jaar geleden voor de eerste keer. Kleine problemen met de microfoon werden opgelost door de gastperformer van vandaag. Roberta Petzoldt vertelde een interessant verhaal over haar weg naar waar ze nu staat. Het zijn van die mooie achtergrondverhalen, die net nog even iets meer vertellen. Dat noem ik van toegevoegde waarde. Haar performance is dat zeker.

Overigens waren alle dichters dat. Ook die niet de Cees Buddinghprijs gewonnen hebben. Conny Veenings die woorden verzamelt. Marlies van Ooijen waar iedereen stil van wordt en vergeet te klappen. Ik heb helaas niet alle namen, misschien komt dat nog. Riet van Schie over de man met de hoed en de dichter in zijn theater. Marten Janse, met 3 gevoelige gedichten, zo ook Anneruth Wibaut, maar dan over haar boek, haar beleving, ik luister Anneruth, ik luister.

Zelf deed ik zoals aangekondigd een verkorte versie van mijn programma, ik heb twee gedichten geschrapt, ik kon niet kiezen, dus vulde deze aan met een ander gedicht, die ik een uurtje vooraf uit mijn hoofd heb geleerd.

Verslag van een afscheid en een nieuw begin

door: Anneruth Wibaut

Toen ik zaterdag 28 september even na vieren bij de Kennemer Boekhandel binnen liep was het er stampvol, terwijl het feestje officieel pas een paar minuten oud was. Je kon wel zien hoe populair Rob Luckerhof en Faminda Breeuwsma zich gemaakt hebben in het dorp van de Kleverparkbuurt. Zij richtten de Kennemer Boekhandel op en maakten er, met hun staf van begeesterde boekverkopers, een KUUROORD VOOR DE ZIEL van, zoals Monika Joras het noemde. Iedereen was zo opgelucht toen bekend werd dat Vincent Elzinga het gaat voortzetten in de sfeer die we gewend zijn: kundig, gastvrij en altijd op de hoogte van wat er in boekenland te koop is. Auteurs als Nicolien Mizee en Otto de Kat stuurden briefjes met prijzende woorden, Monika Joras droeg vol vuur een lofzang voor en Rob dankte zijn trouwe klanten. Velen daarvan kent hij bij naam, te veel om ze allemaal te noemen. Ik mocht afsluiten en deed dat, mede namens de Haarlemse Dichtlijn, met een ode aan het geschreven en gedrukte woord. De collega’s van Atheneum en Blokker waren er, de winkeliers van het Kleverpark en mensen, heel veel mensen. Het was iets tussen een dorpsfeest en een reünie in, met al die buurtgenoten en boekenliefhebbers die geanimeerd met elkaar stonden te praten tussen de honderden kleurige kaften.

Vooraf eten bij Wolkers

door: Lieneke van der Veen

Voorafgaand aan het open podium dat om 20.00 uur start, eet de organisatie samen met de gasten van de avond. Heel gezellig en jij mag voor 15 euro ook aanschuiven! Hans Muis van Wolkers stelt het menu samen. Stuur een mailtje om te reserveren naar podia@haarlemsedichtlijn.nl -graag uiterlijk op de zaterdagochtend voorafgaande aan ons podium. Weet je welkom!